piątek, 16 listopada 2012

Torcik Bezowy z Masą Kawową

   Torcik bezowy to doskonałe połączenie słodkiej bezy i aromatycznej masy kawowej.  Beza Pavlova jest doskonała ,  lekka delikatnie puszysta i umiarkowanie słodka.  Masa kawowa to połączenie puszystego masła z dodatkiem jajecznego domowego budyniu ,  wzmocnionego kawą i likierem migdałowym.


Biała Pavlova x 2szt.
Składniki: (na 1szt )
  • 6 białek
  • 300g drobnego cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżka octu
Masa Kawowa
  • 2 szklanki mleka
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 3-4 łyżki likieru Disaronno lub innego likieru migdałowego
  • 200g masła

BEZA
  Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać: cukier,mąkę i ocet. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć masę białkową. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec w takiej temperaturze 5 minut , po 5 minutach zmniejszyć temperaturę na 150 stopni C. Piec 1,5 h.   Studzić w uchylonym piekarniku.

Masa Kawowa

Budyń
  Pół szklanki mleka odlać, resztę zagotować. Odlane mleko wymieszać z żółtkami cukrem i mąką a nastempnie wlać na gotujące mleko i energicznie mieszać, gotować kilka minut energicznie mieszając . Wystudzić.

Masło w temperaturze pokojowej miksujemy z cukrem pudrem. na biały puszysty krem. Dodawaj stopniowo schłodzony budyń i miksujemy nadal.
Kiedy masa jest puszysta i dodaliśmy cały budyń, czas na  dodatki: kawą i likier i miksujemy:))).

Składamy:
  Delikatnie przenosimy pierwszą beze na patere. Delikatnie smarujemy masą kawową. Przykrywamy 2 krążkiem bezy. Dekorujemy ciemną rozpuszczoną czekoladą.
Smacznego:))))


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz