sobota, 10 listopada 2012

Słodkie Kotyliony

11 Listopada Święto Niepodległośi. Już od kilku lat zauważyłam, że w wielu domach tradycją staje się że na obiad podajemy gęś a na pod wieczorek świętomarcińskie rogale. Bardzo fajna "nowo - stara" tradycja.:) Fajnie że zaczynamy się tym świętem cieszyć.
Ja  zachęcam  do  zrobienia  słodkich  kotylionów.  Proste,  słodkie  "co nieco"  dla dzieci  i nie tylko:))).  Świetna zabawa z masą lukrową dla całej rodziny. Zapraszam do wspólnych wypieków.


Masa lukrowa
Składniki:
  • 459 g cukru pudru
  • 1 czubata łyżka glukozy (15 ml)
  • 4 łyżki ciepłej ciepłej wody
  • 1 łyżka Gum - Tex Wilton lub żelatyny

Aby otrzymać masę do zrobienia ozdób należy w misce wymieszać Gum-Tex z 340 g cukru pudru, w środku zrobić wgłębienie. W szklance wymieszać glukozę z wodą i wlewamy do wgłębienia i dobrze wymieszać a następnie zagniatać. Włożyć do plastikowej torebki i szczelnie zamknąć. Masę należy trzymać przykrytą bo szybko wysycha. W zależności od potrzeb dodajemy różne barwniki spożywcze. Udanego lepienia:))))
Pieczemy ciasteczka z ulubionego przepisu i ozdabiamy masą lukrowa.
Smacznego:)))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz