11 Listopada Święto Niepodległośi. Już od kilku lat zauważyłam, że w wielu domach tradycją staje się że na obiad podajemy gęś a na pod wieczorek świętomarcińskie rogale. Bardzo fajna "nowo - stara" tradycja.:) Fajnie że zaczynamy się tym świętem cieszyć.
Ja zachęcam do zrobienia słodkich kotylionów. Proste, słodkie "co nieco" dla dzieci i nie tylko:))). Świetna zabawa z masą lukrową dla całej rodziny. Zapraszam do wspólnych wypieków.
Masa lukrowa
Składniki:
- 459 g cukru pudru
- 1 czubata łyżka glukozy (15 ml)
- 4 łyżki ciepłej ciepłej wody
- 1 łyżka Gum - Tex Wilton lub żelatyny
Aby otrzymać masę do zrobienia ozdób należy w misce wymieszać Gum-Tex z 340 g cukru pudru, w środku zrobić wgłębienie. W szklance wymieszać glukozę z wodą i wlewamy do wgłębienia i dobrze wymieszać a następnie zagniatać. Włożyć do plastikowej torebki i szczelnie zamknąć. Masę należy trzymać przykrytą bo szybko wysycha. W zależności od potrzeb dodajemy różne barwniki spożywcze. Udanego lepienia:))))
Pieczemy ciasteczka z ulubionego przepisu i ozdabiamy masą lukrowa.
Smacznego:)))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz