środa, 18 lipca 2012

Kruche babaeczki z kokosową kruszonką

Dzisiaj w mojej kuchni zagościły kruche babeczki z cudnym zapachem kokosowej kruszonki. Latem podaje je z świeżymi owocami: malinami, jagodami, truskawkami.


Ciasto
  • 2 szk. mąki
  • 0.5 szk. cukru
  • 115 g masła lub margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
Składniki na kruchy spód wyrobić. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać łyżkę kwaśnej śmietany. Ciasto zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Blachę na babeczki wysmarować masłem. Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkować je lub wcisnąć je w  babeczkowe foremki.


Nadzienie
  • 500 g owoców sezonowych: malin, jagód itp. (mogą być mrożone)
  • 0,5 szk. cukru pudru
Na ciasto wyłożyć owocowe nadzienie.


Kruszonka
  • 1 szk. mąki
  • 0,5 szk. cukru
  • 1szk. wiórek kokosowych
  • 60 g masła
Mąkę połączyć z cukrem i wiórkami kokosowymi. Rozcierać palcami masło z resztą aż powstanie kruszonka.Tak przygotowaną kruszonkę wykładamy na wierzch babeczek.
Pieczemy na złoty kolor w temperaturze 180 C, przez 25-30 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)))
Przepis, kompozycja własna.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz