czwartek, 19 lipca 2012

Sałatka z Mozzarelli, Orzechów Włoskich i Czerwonych Pomidorów

Sałatka prosta i szybka do zrobienia. Świetnie sprawdza się jako lunch lub super zdrowa przekąska. Sałatkę można podawać z pieczywem.




Składniki:
  • kilka liści sałaty (ja użyłam 2 rodzaje: masłową i dębolistną)
  • 1/4 czerwonej cebuli, pokrojonej w plasterki
  • 1/4 szk. łuskanych orzechów włoskich
  • ogórek zielony
  • 2 czerwone pomidory
  •  60g sera mozzarella
  • kilka listków świeżej bazylii
Umyte warzywa układamy na talerzu kolejno: sałaty, cebula, pomidory pokrojone w kostkę, ogórki w plasterki następnie dodajemy orzechy włoskie, ser mozzarella i bazylia. wszystko doprawiamy sosem koperkowo - ziołowym na bazie winegret.

Sos składniki:
  • 1łyżka soku z cytryny
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • zioła drobno posiekane: szczypiorek, natka pietruszki, bazylii, koperek
  • sól, pieprz
  • kilka kropel sosu sojowego (na smak)
Wszystkie składniki mieszamy i dodajemy do sałatki.

Smacznego:)))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz