Składniki na sos, 4 porcje:
- 100g kurek
- 1/2 cebuli
- 3 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- 1/2 kostki bulionowej lub warzywnej
- 100 ml słodkiej śmietany lub kwaśnej śmietany
- sól, pieprz, cukier (do smaku)
- 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie sosu:
- Cebulę pokroić w drobną kostkę.
- Na dużej patelni roztopić masło, zeszklić posoloną cebulę.
- Do cebuli wsypać mąkę i smażyć na średnim ogniu przez 2 minuty.
- Powoli wciąż mieszając, wlać wywar z kostki bulionowej i gotować 5 minut.
- Śmietanę połączyć z kilkoma łyżkami sosu, a następnie wlać do reszty.
- Doprawić do smaku solą, pieprzem, wsypać natkę pietruszki i zagotować. Podawać z plackami.
Składniki na placki, 4 porcje:
- 4-5 spore ziemniaki
- 1 średniej wielkości cukinia
- 2 jaja
- 1 cebula
- 3 łyżki mąki
- 7-8 łyżek oleju lub sklarowanego masła
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie placków:
- Ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć na tartce o małych oczkach.
- Cukinie obrać i zetrzeć na tartce o grubych oczkach.
- Cebule pokroić w drobną kostkę.
- Jajko, ziemniaki, cukinię, mąkę, cebulę oraz sól i pieprz dokładnie wymieszać.
- Kłaść łyżką na rozgrzany tłuszcz niewielkie porcje i smażyć po 2-3 minuty z każdej strony.
Smacznego :)))
Przepis, kompozycja własna.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz