środa, 18 lipca 2012

Sos Kurkowy na Plackach Cukiniowo - Ziemniaczanych

Placki cukiniowo - ziemniaczane i pyszny sos z kurek z dodatkiem świeżej natki pietruszki. Bardzo smaczne połączenie sezonowych produktów. Placki są delikatne w smaku dzięki obecności cukinii.








Składniki na sos, 4 porcje:
  • 100g kurek
  • 1/2 cebuli
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 kostki bulionowej lub warzywnej
  • 100 ml słodkiej śmietany lub kwaśnej śmietany
  • sól, pieprz, cukier (do smaku)
  • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie sosu:
  • Kurki włożyć do wody i dokładnie wypłukać.
  • Cebulę pokroić w drobną kostkę.
  • Na dużej patelni roztopić masło, zeszklić posoloną cebulę.
  • Do cebuli wsypać mąkę i smażyć na średnim ogniu przez 2 minuty.
  • Powoli wciąż mieszając, wlać wywar z kostki bulionowej i gotować 5 minut.
  • Śmietanę połączyć z kilkoma łyżkami sosu, a następnie wlać do reszty.
  • Doprawić do smaku solą, pieprzem, wsypać natkę pietruszki i zagotować. Podawać z plackami.

Składniki na placki, 4 porcje:
  • 4-5 spore ziemniaki
  • 1 średniej wielkości cukinia
  • 2 jaja
  • 1 cebula
  • 3 łyżki mąki
  • 7-8 łyżek oleju lub sklarowanego masła
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie placków:
  • Ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć na tartce o małych oczkach.
  • Cukinie obrać i zetrzeć na tartce o grubych oczkach.
  • Cebule pokroić w drobną kostkę.
  • Jajko, ziemniaki, cukinię, mąkę, cebulę oraz sól i pieprz dokładnie wymieszać.
  • Kłaść łyżką na rozgrzany tłuszcz niewielkie porcje i smażyć po 2-3 minuty z każdej strony.


Smacznego :)))
Przepis, kompozycja własna.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz