poniedziałek, 17 września 2012

Tarta Malinowo - Borówkowa

Tarta malinowo - borówkowa to wspaniałe połączenie świeżych owoców i kruchego ciasta. Jest łatwa i szybka do zrobienia, zawsze się udaje i wspaniale smakuje.

Ciasto:
Kruchy spód
  • 2 szk mąki
  • jajko
  • cukier
  • margaryna
  • śmietana
  • proszek do pieczenia
Wypełnienie tarty:
  • 2 szk malin
  • 1 szk borówek amerykańskich
  • 1/2 szk jagód
  • 1/2 szk cukru pudru
Oddzielić żółtka od białek. Mąkę połączyć z cukrem. Dodać margarynę, posiekać, dodać żółtka, proszek do pieczenia, łyżkę śmietany i szybko  zagnieść ciasto. Na godzinę wstawić do lodówki.
 W tym czasie jagody borówki i maliny wymieszać z cukrem pudrem. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować, wyłożyć nim okrągłą formę do tarty, robiąc wysoki na centymetr brzeg. Do nagrzanego piekarnika ( 220 stopni) wstawić i piec 15 minut na jasnozłoty kolor. Owoce rozłożyć na podpieczonym cieście. Zresztą ciasta wyciąć koła i układać aż przykryje całość naszej tarty. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec 20-30 minut.
Smacznego :)))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz