niedziela, 16 września 2012

Papryka Faszerowana Mięsem i Ryżem

Sezon  na  paprykę  w  pełni,  dziś  przygotowałam  pyszną  paprykę  faszerowaną  mięsem  i ryżem.


Składniki:
  • 4 papryki
  • 400 g mieszanego mielonego mięsa wołowego i wieprzowego
  • 150g ryżu
  • 1 cebule
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 2-3 łyżki sosu worcestershire
  • 1 jajko
  • pęczek natki pietruszki
  • sól i pieprz

Ryż zalać 1,5 litra wrzącej osolonej wody, gotować 18 minut, odcedzić na sicie i opłukać zimną wodą.
Drobno posiekaną cebulę i mielone mięso zrumienić na maśle. Następnie dodać sosu worcestershire.
Ryż wymieszać z mięsem, cebulą, przeciśniętym przez prasę czosnkiem, drobno posiekaną natką pietruszki, jajkiem i doprawić do smaku sola i pieprzem.
Paprykę umyć i ściąć wierzch, delikatnie usuwamy gniazdo nasienne i wnętrza papryki wkładamy farsz. Nakładamy ścięte wieczka .Paprykę umieszczamy w naczyniu do pieczenia. Naczynie przykryć, włożyć do pieca nagrzanego do 180 C i piec 40 minut.
Smacznego:)))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz