Sezon na paprykę w pełni, dziś przygotowałam pyszną paprykę faszerowaną mięsem i ryżem.
- 4 papryki
- 400 g mieszanego mielonego mięsa wołowego i wieprzowego
- 150g ryżu
- 1 cebule
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 2-3 łyżki sosu worcestershire
- 1 jajko
- pęczek natki pietruszki
- sól i pieprz
Ryż zalać 1,5 litra wrzącej osolonej wody, gotować 18 minut, odcedzić na sicie i opłukać zimną wodą.
Drobno posiekaną cebulę i mielone mięso zrumienić na maśle. Następnie dodać sosu worcestershire.
Ryż wymieszać z mięsem, cebulą, przeciśniętym przez prasę czosnkiem, drobno posiekaną natką pietruszki, jajkiem i doprawić do smaku sola i pieprzem.
Paprykę umyć i ściąć wierzch, delikatnie usuwamy gniazdo nasienne i wnętrza papryki wkładamy farsz. Nakładamy ścięte wieczka .Paprykę umieszczamy w naczyniu do pieczenia. Naczynie przykryć, włożyć do pieca nagrzanego do 180 C i piec 40 minut.
Smacznego:)))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz