FAWORKI wersja jesienna :). Są złote, kruche i proste w przygotowaniu. Posypane cukrem pudrem idealnie smakuje z gorąca kawą na długie jesienne wieczory.
Składniki:
- 400 g mąki
- 75 g kwaśnej śmietany
- 75 g śmietany kremówki
- 1 łyżka spirytusu
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru pudru
- 4 łyżki masła
- 1 litr oleju lub 1 kg smalcu
Mąkę wsypać na stolnice, zrobić dołek i wlać w niego śmietany rozbełtane z żółtkami i spirytusem. Wsypać szczyptę soli i masło , a następnie wszystko zagnieść. Ciasto rozwałkować na nieduże placki i składać na pół i rozwałkować, tą czynność wykonać kilkakrotnie. Na 30 minut wkładamy do lodówki.
Rozwałkujemy na cienkie (ok 2 -2,5cm) placki i foremka w kształcie liścia wycinamy ciasto. W szerokim rondlu rozgrzewamy tłuszcz. Smażymy partiami faworki na złocisty kolor. Odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku, a potem posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz