poniedziałek, 22 października 2012

Faworkowe Liście

FAWORKI wersja jesienna :). Są złote, kruche i proste w przygotowaniu. Posypane cukrem pudrem idealnie smakuje z gorąca kawą na długie jesienne wieczory.

Składniki:
  • 400 g mąki
  • 75 g kwaśnej śmietany
  • 75 g śmietany kremówki
  • 1 łyżka spirytusu
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 4 łyżki masła
  • 1 litr oleju lub 1 kg smalcu
Mąkę wsypać na stolnice, zrobić dołek i wlać w niego śmietany rozbełtane z żółtkami i spirytusem. Wsypać szczyptę soli i masło , a następnie wszystko zagnieść. Ciasto rozwałkować na nieduże placki i składać na pół i rozwałkować,  tą czynność wykonać kilkakrotnie. Na 30 minut wkładamy do lodówki.
Rozwałkujemy na cienkie (ok 2 -2,5cm) placki i foremka w kształcie liścia wycinamy ciasto.  W szerokim rondlu rozgrzewamy tłuszcz. Smażymy partiami faworki na złocisty kolor.  Odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku, a potem posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz