poniedziałek, 29 kwietnia 2013

Granola

    Prawdziwy "hit" na wiosenną dietę. Granola - musli dla łakomczuchów zdrowych słodyczy :)))). Bardzo smaczna i łatwa do przygotowania mieszanka płatków zbożowych, rodzynek, orzechów, suszonych owoców, odrobiny masła i miodu. Warto przygotować spory zapas na szybkie i zdrowe śniadania:))).


Składniki:

  • 3 szklanki  płatków owsianych
  • 1/2 szklanki płatków migdałów
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki suszonych moreli
  • 1/2 szklanki rodzynek 
  • 100 g miodu
  • 50 g masła
  • 30 g cukru trzcinowego 
  • 2 szczypty cynamonu
Morele, orzechy włoskie posiekać, wymieszać z rodzynkami, migdałami i płatkami owsianymi. Następnie wysypać do wyłożonej papierem (do pieczenia ) blachy, polać miodem. Masło pokroić w kostkę i dodać do reszty składników. Posypać cukrem trzcinowym i cynamonem. Piec w temperaturze 180 stopni przez 15 - 20 minut. Co 5 minut mieszamy nasze musli  Przechowywać w szczelnie zamkniętym naczyniu. Podajemy z ciepłym mlekiem, jogurtem lub jako posypka do owocowych deserów.
Smacznego :))).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz