Dzisiejsze danie jest zdecydowanie dla miłośników cukinii, sezon na warzywa w pełni :))) i warto to wykorzystać. Tym razem sięgnęłam po bardzo ciekawy przepis na pasztet z cukinii. Pasztet pełen sezonowych warzyw, delikatnie pachnący latem. Zapraszam:)
- 3 szk. grubo startej cukinii, odsączonej
- 2 szk. bułki tartej
- 200g startego żółtego sera
- 1/4 szk oleju
- 1 cebula, drobno pokrojona
- 3 żółtka
- 3 białka, ubite na piane
- 1 łyż. Vegety
- 2 Ząbki czosnku
- szczypta majeranku
- 1 łyż. posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz do smaku
- 200g pieczarek, drobno pokrojonych
Nagrzać piekarnik do 180C. Pieczarki poddusić na patelni. W misce wymieszać cukinie, bułkę tartą, ser, olej, cebule,żółtka, pieczarki, pietruszkę i przyprawy. Ubić piane z białek i dodać do misy, delikatnie wymieszać.
Przełożyć wymieszaną masę do dużej keksówki. Piec w nagrzanym piekarniku przez około 1 godzinę, aż wierzch się przybrązowi.
Smacznego:)))
Źródło inspiracji: allrecipes.pl, Autorka:Oleńka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz