wtorek, 28 sierpnia 2012

Pasztet z Cukinii

Dzisiejsze danie jest zdecydowanie dla miłośników cukinii, sezon na warzywa w pełni :))) i warto to wykorzystać. Tym razem sięgnęłam po bardzo ciekawy przepis na pasztet z cukinii. Pasztet pełen sezonowych warzyw, delikatnie pachnący latem. Zapraszam:)


Składniki:
  • 3 szk. grubo startej cukinii, odsączonej
  • 2 szk. bułki tartej
  • 200g startego żółtego sera
  • 1/4 szk oleju
  • 1 cebula, drobno pokrojona
  • 3 żółtka
  • 3 białka, ubite na piane
  • 1 łyż. Vegety
  • 2 Ząbki czosnku
  • szczypta majeranku
  • 1 łyż. posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz do smaku
  • 200g pieczarek, drobno pokrojonych
Nagrzać piekarnik do 180C. Pieczarki poddusić na patelni. W misce wymieszać cukinie, bułkę tartą, ser, olej, cebule,żółtka, pieczarki, pietruszkę i przyprawy. Ubić piane z białek i dodać do misy, delikatnie wymieszać.
Przełożyć wymieszaną masę do dużej keksówki. Piec w nagrzanym piekarniku przez około 1 godzinę,    aż wierzch się przybrązowi.
Smacznego:)))
Źródło inspiracji: allrecipes.pl, Autorka:Oleńka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz