czwartek, 2 maja 2013

Szparagi

Pierwsze warzywo pojawiające się na wiosnę. Pyszne zdrowe i nie wymagające wielu zabiegów kulinarnych a zarazem bardzo wykwintne.


Szparagi występują w trzech kolorach :

  • Białym
  • Zielonym 
  • Fioletowym
Nasłonecznienie podczas wzrastania odpowiada za kolor szparaga.

  • Białe - zawdzięczają bardzo małemu nasłonecznieniu ,są uprawiane w specjalnych kopcach i to powoduje brak dostępu światła.
  • Zielone - duże nasłonecznienie.
  • Fioletowe - średnie nasłonecznienie, ten rodzaj szparagów jest najrzadziej spotykany.
Szparagi są źródłem wielu witamin i minerałów takich jak : K, B, B2, B6, C, magnez, kwasu foliowego, wapń, sód, fosfor, żelazo. Jednym słowem bomba witamin i składników mineralnych. Szparagi działają bakteriobójczo i obniżają występowanie nowotworów. 

Kupując szparagi zwracam uwagę na stopień świeżości, wybieram tylko świeże pędy charakteryzujące się:

  • zamkniętymi główkami
  • lekko błyszczące
  • jędrne 
  • po nacięciu końca powinien pojawić się sok o przyjemnym zapachu :)))
Zielone i fioletowe szparagi nie wymagają obierania, natomiast białe obieramy najlepiej i chyba najwygodniej obieraczka do warzyw. Robimy to tak najcieniej jak potrafimy i omijamy główki. 


Czas gotowania szparagów:

  • Zielone 2-3 minuty
  • Białe i Fioletowe 10-15 minut
Szparagi gotuje w wysokim wąskim garnku, najlepiej z koszyczkiem ale jeśli nie macie to po prostu luźno wiąże warzywa sznurkiem i wkładam do naczynia. Ustawiam pionowo i wlewam wodę, główki szparagów powinny wystawać ponad poziom wody, dzięki temu będą gotować się na parze.

Szparagi można mrozić i marynować ale najsmaczniejsze są świeże. :)))))
 

1 komentarz:

  1. ja wlasnie kupilam dzis szparagi i bede robila zapiekanke z nimi, cukinią i ziemniakami pod beszamelem:)

    OdpowiedzUsuń