poniedziałek, 20 maja 2013

Wątróbka w sosie śmietanowym

Posiada bardzo dużo wartości odżywczych i witamin. Ma dużo wielbicieli i tyle samo wrogów :))). Ja uwielbiam wątróbkę, chociaż w dzieciństwie była wrogiem numer jeden na moim talerzu :))))). Od jakiegoś czasu podaje  ją w sosie. Zapraszam poznajcie mój przepis.


Składniki:

  • 50 dag wątróbki wieprzowej
  • 3/4 szkl. śmietany kremówki
  • 3-4 łyżki mąki
  • liść laurowy 
  • ziele angielskie
  • sól, pieprz 
  • nać pietruszki 
Z wątróbki usuwam błony, kroje w plastry, oprószam mąką i smarze na rozgrzanym tłuszczu. Następnie przekładam do garnka z gotującą wodą (ok 2 szklanki wody). Dodaje przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy. Gotuje na bardzo małym ogniu ok 10 minut. Przyprawiam solą i pieprzem. Pod koniec gotowania wlewam śmietanę i zagotowuje. Pietruszkę drobno siekam i posypuje przed podanie. 
Wątróbkę podaje z ziemniakami lub grzankami.
Smacznego :))))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz