Składniki:
Ciasto
- 270 g mąki
- 200 g schłodzonego masła
- 2 żółtka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- szczypta soli
- 20 g masła
- 1 por
- 6 szparagów
- sól, pieprz
- szczypiorek
- ser mozzarella (startego)
- 2 jajka
- gałka muszkatołowa
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
Zagnieść kruche ciasto, uformować kule, włożyć do lodówki na minimum 30 minut. Na patelni rozgrzać masło, dodać pokrojony w talarki por i szparagi, sól, pieprz. Smażyć przez ok 6-8 minut, stale mieszając. Ostudzić. W misce wymieszać jajka, śmietanę i przyprawy. Dodać ostudzone warzywa z patelni , posiekany szczypiorek.
Umieścić ciasto w foremkach, posypać serem, wlać warzywną - jajeczną masę do foremek. Piec w temperaturze 180 stopni C, przez 40-50 minut. Odstawić na 15 minut do ostygnięcia przed podaniem.
Jeśli nie chcemy, aby wierzch tarty zbyt mocno się przypiekł, przed włożeniem foremek do piekarnika należy przykryć je folią aluminiową .
Smacznego :)))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz